Vizitele lui Nicolae Ceauşescu la Timişoara puneau în mişcare un întreg mecanism care trebuia să se asigure că preşedintelui şi soţiei acestuia nu le va lipsi nimic.
Imediat după aflarea veştii că Nicolae şi Elena Ceauşescu vin la Timişoara, începea şi agitaţia. Totul trebuia pregătit minuţios, pentru ca familia prezidenţială să fie primită ca la carte. Oamenii de la PCR, de la Comitetul Judeţean, Securitatea şi cei de la Gospodăria de Partid aveau rolul de a pune la punct sejurul Ceauşeştilor. Nicolae Ceauşescu a fost cazat la Timişoara în două locaţii: Vila Internaţional şi în clădirea unde funcţionează astăzi Centrului Cultural Francez.
Una din personele care au avut un rol important în confortul lui Ceauşescu a fost bucătarul Francisc Datcu. Acesta face parte din elita maeştrilor artei culinare din Timişoara. "M-am ocupat de bucătăria lui Ceauşescu de şase ori. Eu eram angajat la Gospodăria de Pardid, la bucătăria de la Casa Politehnicii de azi. Dar când venea Ceauşescu eram detaşat acolo unde era nevoie. Fie la hotel Internaţional, ori la casa unde este Centrul Cultural Francez, fie în zonele unde mergea să vâneze: la Chevereş, Pişchia, Hodoni sau Şarlota”, îşi aminteşte Francisc Datcu.
Bucătarul Feri Datcu îşi aduce aminte cu nostalgie de vremurile în care gătea pentru Nicolae Ceauşescu, despre care spune că nu avea pretenţii exagerate când venea vorba de mâncare. "Aparatul" care funcţiona impecabil pentru a-i satisface orice dorinţă era, însă, extrem de eficient şi nu făcea niciun rabat. Ca atare, nu exista nicio piedică pentru a satisface ordinele.
“Înainte ca ei să vină la Timişoara, toţi cei care aveam să ne ocupăm de bucătărie şi ospătarii eram nevoiţi să ne facem analizele medicale complexe. Trebuia să dăm sânge, urină, medicii erau foarte stricţi. Cu cinci zile înainte să ajungă, începea alergarea pentr