După ani de zile de tergiversare, controversatul sistem al coplăţii intră de astăzi în funcţiune. Indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu, va fi obligat să plătească o sumă, deocamdată modică, pentru serviciile medicale de care beneficiază.
Intenţia de introducere a sistemului de coplată a dat deja naştere la controverse în rândul celor implicaţi în sistemul sanitar. Dacă atitudinea pacienţilor era una previzibilă, cea de nemulţumire că trebuie să scoată bani din buzunar după ce plătesc deja asigurările de sănătate, cei care se ocupă de frâiele spitalelor consideră că introducerea unui astfel de sistem ar avea şi consecinţe benefice pentru actul medical. „Din punctul meu de vedere coplata este utilă, pentru că temperează excesul de internări nejustificate din spitale. Suma de 10 lei însă pentru întreaga perioadă de internare, pe care va trebui să o plătească pacientul la ieşirea din spital, indiferent cât a fost internat, nu va ajuta la nimic. Această sumă nu descurajează cu nimic internările excesive. Nu sunt adepta unei coplăţi ridicate însă suma de 10 lei este ridicol de mică“, susţine Camelia Malea, managerul Spitalului de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna.
Zece lei va plăti bolnavul şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Consiliul de Administraţie al unităţii a hotărât ca pacienţii să achite 10 lei pentru perioada de spitalizare, adică nivelul maxim stabilit de Ministerul Sănătăţii. Suma strânsă, estimată undeva la 60.000 de lei pe an, ar fi mai mult simbolică pentru un spital cu un buget de aproape 150 de milioane de lei.
Coplata este introdusă în vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în a