Studiul pe care l-aţi lansat recent, Abuzul şi neglijarea copilului, se situează la o distanţă de 10 ani faţă de cel anterior. Care ar fi cele mai importante mutaţii survenite în acest interval?
În răspunsurile copiilor cu privire la întrebarea „dacă sunteţi bătuţi acasă sau nu?“ sau „ce fel de pedeapsă vi se aplică?“, s-a observat o diminuare cu 20% a numărului de copii bătuţi. Ceea ce înseamnă că, totuşi, apare o nouă generaţie de părinţi, mai educată, mai informată şi care ştie să caute suport atunci când e nevoie. Deci cred că eforturile şi ale Salvaţi Copiii, şi ale oamenilor din online, din media, din edituri, ale tuturor celor care s-au implicat în informarea publicului referitor la excluderea bătăii din procesul de educare a unui copil încep să se vadă.
Persistă totuşi mentalitatea cum că „bătaia e ruptă din rai“, „unde dă mama creşte“...
...„eu te-am făcut, eu te omor“...
Din studiul dvs. reiese că 20% dintre părinţi continuă să creadă că bătaia e o modalitate de a-ţi educa copilul.
Din păcate, există acest segment de rezistenţă. Destul de îngrijorător e că acest segment nu e compus numai din oameni needucaţi sau cu o pregătire medie sau submedie, ci sunt şi oameni care au studiat, au facultăţi, unii sunt chiar univesitari şi care încă mai consideră că bătaia este un element „educativ“. Îmi pare rău pentru ei şi pentru copiii lor. Clar este însă că toată societatea este în schimbare. Învăţăm, ştiinţa ne ajută să creştem mai bine copiii, să avem mai multă grijă de sănătatea lor fizică şi mentală. Mi se pare stupid să rămâi obtuz la lucrurile noi care apar şi să crezi în sfaturile de pe vremea bunicilor... Cu toată dragostea şi respectul pentru ei.
În studiul dvs. sunt definiţi termenii de abuz şi de neglijare, în conformitate cu documentele internaţionale şi legislaţia naţională.Dar cea mai bună definiţie o dă unul dintre c