Din toată facultatea amintirile legate de practica agricolă și premilitară se numără printre cele mai plăcute. O cititoare din Câmpina ne dă și detalii Sursa: LUCIA BOULESCU TUDOSE
Gabriela Panaitescu: „În perioada 1977-1980 am fost studentă la Universitatea din Braşov - Facultatea TCM – subingineri. Noi, studenţii braşoveni, ne începeam fiecare an cu „practica agricolă”, adică la recoltat cartofi la Hărman sau la Cristian. Se puneau absenţe ca la şcoală, dar nu era cazul, pentru că era o distracţie şi aveam şi foloase. Luam în fiecare zi 1-2 kilograme de cartofi pe sub jachete şi făceam provizii în cămin, cu care ne mai suplimentam mesele la cantină, mai ales duminica, când aveam hrană rece (un ou fiert, o cutie mică de pate sau de peşte şi o franzeluţă de 200 gr).
Tot cu plăcere îmi amintesc cum, la sfârşitul săptămânii, ne adunam un grup de 10, 12, 16 într-un loc numit „Groapa”, deoarece se afla într-un subsol vis-à-vis de „Rectorat”. Făceam chetă, luam 5, 6 halbe cu bere pe care le împărţeam. Stăteam acolo câte 2-3 ore mai ales iarna şi povesteam. În vremea aceea nu numai că nu erau cămine mixte, dar băieţii aveau voie în holul căminului de fete. Aşa, cu chelnerii de la „Groapă” ne înţelegeam bine. Erau de treabă şi, dacă nu făceam scandal, ne lăsau cu orele.
Nu în ultimul rând, aş pune distractivele ore de armată pe care le făceam, noi fetele, o zi pe săptămână, de la 8.00 la 12.30. Atunci îmbrăcam uniforme şi bocanci, chipie sau căciuli (după anotimp) exact ca băieţii. Vara, uniformele erau subţiri, din doc. Ne duceam peste Tâmpa, pe un deal numit „Răcădău”, să facem instrucţie. Pas de defilare şi tot felul de comenzi ciudate. Ne puneau să săpăm adăposturi cu o lopăţică pe care o purtam fiecare la brâu. Căram după noi măşti de gaze, truse sanitare.
Până la locul de instrucţie şi înapoi cântam cântece ostăşeşti şi patriotice de răsuna tot Br