I-au fost dedicate poezii, îndrăgostiţii aleargă prin ea, trezeşte la viaţă natura etc, etc....
Revista de ştiinţă Nature avertiza încă din 2011, printr-un material amplu că ploaia conţine mercur! Şi că exista o mare probabilitate ca metalul toxic să fi intrat în lanţul alimentar uman.
Nimeni nu e protejat
Potrivit specialiştilor, emisiile toxice, rezultate din arderea de zi cu zi a combustibililor fosili conţin o mare cantitate de mercur. Odată ridicat în atmosferă, metalul se oxidează, căzând apoi pe pământ sub forma precipitaţiilor solide sau lichide.
O echipa de cercetători de la Universitatea Washington, condusă de profesorul Seth Lyman, a efectuat cu ceva timp în urmă un studiu special, cu ajutorul unei sonde care a zburat deasupra Pământului la înălţimi de 5-7 km. S-a constatat astfel că oxidarea mercurului are loc în straturile superioare ale atmosferei, „iar pericolul de intoxicare este cât se poate de real, nimeni nefiind protejat pe această planetă”, după cum a subliniat profesorul Seth.
Tulburări vizuale, de miros sau auditive
Odată intrat în organism, mercurul se transformă în metil, o substanţă mult mai otrăvitoare decât mercurul în sine. Acumulată în organism, această substanţă poate provoca grave afecţiuni ale sistemului nervos, printre care şi sindromul lui Minamoto (mercurioza). Ale cărui simptome sunt reprezentate de tulburări vizuale, de miros sau auditive.
Conform rezultatelor cercetării oamenilor de ştiinţă americani, mercurul eliberat prin arderea cărbunilor în Asia, de exemplu, „poate ocoli de două ori planeta, înainte de a se întoarce pe Pământ sub formă de ploaie sau ninsoare, iar aceasta înseamnă că metalul îşi poate face apariţia oriunde în lume”.
Şi în fructe de mare
Tot oamenii de ştiinţă sunt aceia care blansează un avertisment...special. Şi anume, iubitori