Acest spaţiu este plin de vapori atât de denşi şi ceţoşi, încât abia se vede solul. Orice animal care intră moare instantaneu. Frazele îi aparţin geografului grec Strabon (64/63 i.Hr. - 24 d.Hr), iar ceea ce descria el a fost descoperit acum!
O descoperire considerată impresionantă, care tocmai a fost făcută în oraşul antic Hierapolis din Turcia, de către arheologii italieni. Ei au găsit Poarta Infernului, cunoscută şi sub denumirea de Poarta lui Pluto.
Plină de vapori letali
Această Poartă este considerată o trecere spre lumea subpământeană în mitologia greco-romană. Sursele istorice situează locul în vechiul oras frigian Hierapolis, acum numit Pamukkale “fiind descris ca o poartă spre o lume plină de vapori letali”, după cum precizează Discovery News.
Descoperirea a fost anunţată de curând, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Istanbul, de către profesorul de arheologie, Francesco D'Andria de la Universitatea Salento. D'Andria este cel care a efectuat cercetări de amploare la Hierapolis. Ca o notă inedită, tot el este cel care cu doi ani în urmă susţinea că a descoperit mormântul Sfântului Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.
Confirmă şi clarifică
"Am găsit Poarta lui Pluto prin reconstituirea traseului unui izvor termal, iar izvoarele din Pamukkale provin din această peşteră", a declarat D'Andria. "Oamenii ar fi putut vedea ritualurile sacre de pe aceste trepte, dar nu puteau ajunge în zona din apropierea porţii. Numai preoţii puteau sta în faţa Porţii”, a mai adăugat profesorul.
“Am putut vedea proprietăţile letale ale peşterii, în timpul săpăturilor. Mai multe păsări au murit, încercând să se apropie de deschizătura caldă. Mai precis, ele au murit imediat fiind omorâte de dioxidul de carbon".
Alister Filippini, cercetător la Universitatea Palermo din Italia consideră că “aceasta este o descoperire excep