Uniunea medicilor din Suedia a publicat un comunicat în care anunţă că de acum încolo pacienţii care au viciul fumatului vor fi operaţi doar în cazurile în care intervenţia chirurgicală este necesară pentru salvarea vieţii. Practic în acelaşi timp, o serie de organizaţii sociale influente din această ţară au cerut interzicerea totală a fumatului începând din 2025 şi implementarea unui program pentru dezobişnuirea forţată a fumătorilor de viciul lor. Astfel, aproape 15% dintre suedezi, cărora le place să se delecteze fumând, s-au pomenit în noua castă a 'intangibililor', notează, vineri, cotidianul rus Novîe Izvestia.
De altfel, trecerea simbolică a fumătorilor suedezi în categoria de 'cetăţean de mâna a doua' a avut loc încă în urmă cu cinci ani, când întreaga Suedie urmărea un caz anchetat de Justiţia Ecologică a ţării. Un fost avocat, care locuia într-o vilă din sudul Suediei, a scris plângere împotriva vecinei sale care fuma lângă casa sa pe un teren comun. Avocatul afirma că vântul duce 'fumul otrăvitor' în direcţia sa şi din acest motiv el este nevoit să-şi petreacă mult timp din viaţa sa preţioasă cu masca de gaze pe cap. Situaţia comică s-a transformat într-o dramă. La locul 'crimei' s-a deplasat o comisie care a făcut măsurătorile corespunzătoare şi a luat partea reclamantului. Pârâtei care 'otrăvea aerul' i s-a interzis să fumeze pe o bună parte din propriul teren, destul de vast. În cazul în care aceasta ar fi depăşit zona trasată în acest scop de experţi, femeia urma să fie evacuată forţat.
De atunci, suedezii se tot judecă între ei. Nefumătorii îi atacă pe fumători, prinşi cu ţigara în gură de concetăţenii vigilenţi ba în scara blocului, ba la balcon, ba în apropierea unui teren de joacă pentru copii. În majoritatea cazurilor, 'poluatorii aerului' sunt declaraţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse administrative şi băneşti.
Nu este d