O anchetă jurnalistică internațională a dezvăluit numele unor personaje controversate care folosesc în afacerile lor firme secrete. Au mari probleme cu legea, dar pozează în oameni de afaceri onorabili.
1 /.
Documentele jurnaliştilor, publicate în proiectul OffshoreLeaks, arată că firma Commonwealth Trust Limited (CTL) înregistrează societăţi off-shore care acţionează ca paravan pentru evazioniştii din România.
Societatea înfiinţa firme în Insulele Virgine Britanice (BVI), recunoscut paradis fiscal, şi a avut ca şi „clienţi” oameni implicaţi în finanţarea fotbalului autohton, afacerişti specializaţi în returnarea ilegală de TVA, „jucători” influenţi de pe piaţa energiei, jurnalişti sau moguli media. SUMARUL ARTICOLULUI MAȘINA DE SPĂLAT BANI. Crăişorii paradisurilor fiscale: Borcea, Buzăianu, Vîntu și Sorin Roșca Stănescu. O anchetă jurnalistică fără precedent expune conturi secrete EDITORIAL hydepark: Pledoarie pentru o examinare mai serioasă a offshorurilor care “activează" în România
Care ar fi avantajele desfăşurării de afaceri prin intermediul unor firme off-shore şi de ce este tentant să-ţi păstrezi economiile în astfel de locuri? În primul rând ar fi taxele mici. În al doilea rând, posibilitatea de a dispune de proprii bani după bunul plac, fără riscul de a fi întrebat de provenienţa lor. În acest sens, banii obţinuţi din corupţie, contrabandă sau pe alte căi ilegale sunt depozitaţi în conturi secrete, fără posibilitatea de a fi verificaţi de autorităţi.
O a treia categorie de „clienţi” ai acestor societăţi sunt cetăţenii care se tem de confiscarea veniturilor obţinute legal în ţările lor de origine (mai ales în timpul schimbărilor politice radicale).
Din investigaţia Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) aflăm că cetăţeanul libanezo - român Said Baaklini a înfiinţat în BVI, pe 28 ianuarie 2008, societatea Ebel