Tema regionalizării administrativ-teritoriale a ocupat întreaga conferinţă de presă pe care, alături de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut-o vineri la Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde tocmai se terminaseră alegerile pentru viitoarea conducere a social-democraţilor bihoreni.
Întrebat de jurnalişti în ce stadiu este proiectul regionalizării, pe care a fost însărcinat să-l coordoneze de către premierul Victor Ponta, numărul doi al Guvernului a spus că peste tot pe unde merge în ţară este întrebat despre acest lucru şi peste tot oamenii vor ca municipiul-reşedinţă de judeţ să fie capitală de regiune.
Dragnea a explicat că discuţiile pe acest subiect au început la modul serios, cu o dezbatere academică, urmând ca "undeva în mai, iunie sau iulie" să fie făcut public "desenul viitoarelor regiuni", adăugând însă că "reşedinţele de regiuni vor fi stabilite ultima dată", adică la finalul procesului.
Vicepremierul a atenţionat, totodată, că deşi "mulţi colegi se vor supăra", criteriile în funcţie de care vor fi stabilite viitoarele capitale regionale nu vor fi "nici cel politic, nici etnic, nici emoţional, subiectiv", pentru că rolul său este "să pun pe masa Guvernului" un proiect bazat pe o analiză care să ţină cont de alte elemente. "Trebuie să avem nişte regiuni care să determine o dezvoltare echilibrată, să diminueze diferenţele de dezvoltare dintre mediul urban şi cel rural, şi dintre diferitele regiuni, şi care să ofere servicii mai bune pentru cetăţeni".
Dragnea a mai spus că regionalizarea trebuie să reziste "10-30 de ani" şi că nu trebuie să fie făcută după puterea politicienilor locali, întrucât "cei care vor fi atunci să nu ne înjure că am făcut un puzzle, că ne-am jucat cu judeţele pe hartă şi care a ţipat mai tare am făcut o reşedinţă de regiune la el în judeţ".
Întrebat dacă are