Ambasadele SUA si Marii Britanii au salutat, vineri, deblocarea procesului de numire a procurorilor sefi, lasand putin in off-side tabara sustinatorilor unui proces transparent. Pentru suspect de numerosii adepti ai pragmatismului, cele doua luari de pozitie reprezinta argumentul suprem ca "totul e aranjat" si ca trocul politic pe numiri se bucura de "girul occidentului". Premierul Victor Ponta a intrat relaxat in week-end, cu Daniel Morar plecat prin demisie si cu multa lume buna laudandu-l pentru capacitatea de a ajunge totusi la un compromis considerat rezonabil cu presedintele Traian Basescu.
In spatiul public au ramas cateva voci potrivnice acestei targuieli: cei 97 de procurori de la DNA care au semnat comunicate de sustinere a unei proceduri transparente, Daniel Morar pana vineri cand a demisionat, si o mana de ziaristi si ONG-uri care au vazut in trocul Ponta-Basescu un compromis toxic, riscant pentru sistemul de justitie.
Au curs insa fluvii de comentarii favorabile trocului. Ziaristi ca Ion Cristoiu au mers chiar mai departe, trecand la ridiculizarea celor 97 de procurori DNA si la atacarea lui Daniel Morar pe motiv ca ar fi sinecurist din moment ce a acceptat bucuros numirea pe un post de judecator la Curtea Constitutionala. Cam straniu sa vezi cum "cainii de paza" apara fratia politica impotriva justitiei in loc sa-i gasesti solidari cu actiunea fara precedent a unor procurori revoltati ca justitia se intoarce cu 20 de ani inapoi, cand sefii lor erau numiti prin sediile de partid, pe criterii de loialitate si obedienta. Cam bizar sa-i vezi incolonati in spatele puterii, repetand papagaliceste partitura oficiala.
Unii au aderat din pura convigere la teoria pragmatismului, potrivit careia Traian Basescu salveaza ce se mai poate din justitie. E dreptul lor sa creada asta. Insa exact asta spune propaganda oficiala. Am avut