Milioane de adepţi ai unui stil de viaţă sănătos îşi petrec ore bune în sala de gimnastică, dar dacă îşi supun corpul la exercizii fizice dificile în speranţa că vor încetini procesul de îmbătrânire, ar putea, la fel de bine, să stea toată ziua pe canapea, fără să pună la muncă un singur muşchi, susţin cercetătorii citaţi de „Daily Mail“.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, exerciţiile fizice regulate nu împiedică muşchii din a-şi pierde tonifierea şi forma. Aceste descoperiri contestă teoriile care spun că lipsa de activitate este, în mare măsură, responsabilă pentru pierderea masei noastre musculare la bătrâneţe.
Aceste cercetări arată că „o legătură simplă între îmbătrânirea muşchilor şi lipsa de exerciţii fizice nu este plauzibilă. Când vine vorba de lupta împotriva îmbătrânirii, experţii spun că îmbătrânirea musculară este cauzată de mai mulţi factori, unul dintre ei fiind inactivitatea. Cu toate acestea, am studiat modificările apărute la nivelul muşchilor odată cu înaintarea în vârstă, atât la britanici, cât şi la americani, şi am observat că activitatea fizică nu influenţează modificările biologice produse de îmbătrânire. Astfel, pentru unii oameni s-ar putea ca exerciţiile fizice să producă efecte pozitive, în timp ce pentru alţii, s-ar putea ca pierderea masei musculare să nu poată fi oprită“, a declarat profesorul Jamie Timmons de la Universitatea britanică Loughborough.
Profesorul spune că un sfert dintre oameni „pur şi simplu nu îşi pot dezvolta ţesutul muscular“, chiar şi atunci când depun efort fizic.
Cercetătorii au căutat îmbunătăţiri la persoanele care făceau sport regulat, dar şi-au dat seama că efortul din sala de gimnastică nu a oprit deteriorarea stării muşchilor.
Timmons avertizează că exerciţiile fizice repetate ar putea provoca, la mai mult de unul din zece persoane, creşterea presiunii arteriale şi ar creşte c