Premierul britanic David Cameron și-a exprimat sprijinul pentru ministrul său de finanțe (cancelar), George Osborne, într-o dispută publică plecată de la un bărbat condamnat pentru uciderea a șase dintre copiii săi, care trăia de ani de zile pe seama contribuabilului.
Disputa survine pe fondul limitării sumei anuale plătite asistaților sociali la 26000 de lire sterline.
Premierul Cameron a spus că beneficiile sociale nu trebuie privite ca un stil de viață și i-a dat dreptate cancelarului Osborne, când acesta a afirmat că recentul caz Mick Philpott ar trebui să deschidă o dezbatere asupra costului statului bunăstării.
Philpott împreună cu soția sa și cu un prieten a fost condamnat recent, primind o pedeapsă de închisoare pe viață pentru omorul, fără premeditare, a șase dintre copiii săi într-un incendiu provocat.
Cazul Philpott a provocat revulsie în opinia publică, nu doar din cauza faptei în sine, ci datorită stilului de viață al acestuia.
Tată a 17 copii cu cinci femei, Philpott trăia de cel puțin 10 ani din beneficii sociale când, în 2012, și-a dat foc la casă, încercând să însceneze un incendiu accidental pentru a obține o locuință socială mai mare din partea consiliului local.
Frauda s-a transformat în tragedie, când cei șase copii ai săi aflați în casă, în vârstă de cinci până la 13 ani, au fost prinși într-o capcană ucigașă și nu au mai putut fi salvați.
Philpott a încercat să acopere infracțiunea dar a fost descoperit, investigat, trimis în judecată și găsit vinovat împreună cu complicii săi, soția și un prieten.
Presa britanică a calculat că primea peste 50000 de lire sterline anual pe seama celor 11 copii ai săi – șase cu soția și cinci cu amanta.
Practic, Philpott era bigam și se lăuda în gura mare că-și folosește copiii ca să mulga statul asistențial.
A apărut în 2007 la un foarte cunoscut talk show