Volumul lui Vladimir Tismăneanu are rara calitate de a fi, în același timp, nuanțat și pasionat. El va rămâne probabil o contribuție durabilă pentru o înțelegere mai adâncă a marilor crime istorice ale secolului trecut, strâns legate de conceptul și realitatea totalitarismului.
Cititorul trebuie prevenit că e dificil să faci dreptate, într-un spațiu atât de limitat, acestei cărți ambițioase și reflexive care explorează cele mai tragice și semnificative fenomene istorice ale secolului trecut și încercarea de a le legitima. Sintetizată corect de autorul său, cartea este „un eseu comparativ comprehensiv pe marginea originilor intelectuale, a crimelor și eșecului mișcărilor radicale și totalitare care au răvășit ultimul secol“. Volumul examinează, de asemenea, decăderea și prăbușirea regimurilor comuniste și noile condiții apărute după colapsul acestora în Europa de Est postcomunistă.
Este nevoie de tenacitate și de o erudiție formidabilă pentru a te lansa printre controversele care, vreme de câteva decenii, au însoţit și adesea au modificat conceptul de totalitarism. Autorul are însă o pregătire remarcabilă pentru această sarcină. A crescut în România comunistă și a cunoscut astfel pe pielea lui viața într-o societate totalitară; apoi și-a dedicat bună parte din viață pentru a studia atât teoria, cât și practica sistemelor comuniste, așa cum s-au desfășurat ele în Europa de Est. Nu spunem asta pentru a sugera că experiența personală demonstrează dincolo de orice dubiu utilitatea unui concept, ci mai degrabă pentru a arăta că experiența unor realități politice ajută adesea la o înțelegere mai bună atât a conceptelor pe care le-au generat aceste realități, cât și a ideilor care au creat inițial aceste realități.
Tismăneanu și-a asumat misiunea de a demonstra că acest concept are sens și de a elucida asemănările semnif