Sunt aproape 12 ani de cand a fost lansat, iar sistemul de operare Windows XP are o cota de peste 20%, fiind depasit doar de Windows 7. Compania avertizeaza insa userii de XP ca sistemul este la sfarsit de drum, iar din aprilie 2014, cei care il folosesc nu vor mai beneficia de niciun fel de suport tehnic si nici de update-uri.
Sistemul de operare XP este o exceptie intr-o industrie It in care noutatile sunt adoptate rapid. Totusi, la aproape 12 ani de la lansarea sa el are o cota de 24% pe plan mondial confirm StatCounter si de peste 30% conform altor companii.
Lucrurile pot fi explicate prin faptul ca Vista, lansat cu intarziere in 2007, a fost un sistem de operare nu prea reusit, iar companiile au preferat sa ramana la XP, Nici venirea Windows 7 nu a schimbat mult situatia, iar multi utilizatori casnici au ramas la XP, vazand ca PC-urile functioneaza bine.
Inca din 2009 Microsoft a suspendat o buna parte dintre serviciile de suport fiindca sistemul XP avea deja opt ani vechime, insa compania a venit acum cu un avertisment pentru cei care inca folosesc XP, indemnandu-i sa treaca la ceva mai nou.
Asta fiindca din 8 aprilie 2014 nu vor mai fi update-uri de securitate, patch-uri, optiuni de asistenta tehnica sau alte feluri de actualizari.
Foarte multa lume e de parere ca XP a fost un sistem de operare reusit, iar cifrele dovedesc asta. Conform StatCounter, pe plan mondial XP are 24% din piata, Windows 7 are 52%, iar noul Windows 8, nici 4%. Datele pentru Romania arata ca XP are 40%, iar Windows 7 are 50%, in timp ce recentul Windows 8 are sub 3%. Sunt aproape 12 ani de cand a fost lansat, iar sistemul de operare Windows XP are o cota de peste 20%, fiind depasit doar de Windows 7. Compania avertizeaza insa userii de XP ca sistemul este la sfarsit de drum, iar din aprilie 2014, cei care il folosesc nu vor mai benef