Construcţiile tradiţionale din cărămidă şi beton au un adversar redutabil în soluţia de casă tip sandwich, construită din cofraje din polistiren umplute cu beton. De la apariţia pe piaţă a acestui sistem, în anul 2005, în România s-au construit aproximativ 2.000 de case de acest tip, în contextul în care în anul 2008-2009 a apărut criza.
Sistemul Amvic este alcătuit din două panouri uşoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur încastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton. Preţurile pentru o casă tip sandwich din polistiren şi beton, la roşu, cu tot cu fundaţie, variază între 160 şi 170 de euro metrul pătrat desfăşurat, fără TVA.
Construcţia cu cofraje din polistiren presupune executarea a trei etape simple: aşezarea cofrajelor tip lego unul peste celalalt, montarea armăturii şi turnarea betonului.
"Barele din oţel au rolul de ranforsare orizontală, sunt puse în cofraje după montarea fiecărui rând, iar ranforsarea verticală se introduce când peretele este gata pentru turnarea betonului", a explicat, pentru RTV.NET, Marin Cruţescu, directorul general al companiei Amvic, producător de cofraje din polistiren. Ranforsarea este din fier-beton şi conferă o mai mare rezistenţă pereţilor.
Cât costă casa la cheie
Preţul la cheie al unei case construite în acest sistem ajunge până la 350 de euro plus TVA metrul pătrat desfăşurat. La acest preţ, casa va beneficia de finisaje medii, a precizat Marin Cruţescu.
Comercianţii de sisteme pentru case tip sandwich resimt şi ei criza, dar au găsit metode de dezvoltare a afacerilor. "Anul trecut am înregistrat creşteri ale vânzărilor cu 10-15%. Creşterile au venit din faptul că am exportat sisteme Amvic în alte ţări. "Exporturile au mers către Franţa, Italia, Spania, Austria, Grecia şi Finlanda", a amintit Marin Cruţescu.
Avantajele casei tip sa