Ieri, a fost depus la Parlament un proiect legislativ prin care pacienţii vor beneficia de o bună aprovizionare cu medicamente, la un preţ accesibil, prin scăderea TVA-ului la 5%.
Deputatul PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru consideră că prin adoptarea acestui act normativ se va dubla accesul la medicamente, concomitent cu creşterea cu 30% a producţiei interne şi eliminarea exportului paralel de medicamente. Parlamentarul consideră că lipsa citostaticelor, determinată de exportul paralel, este o consecinţă directă a faptului că 40% din preţul medicamentului este reprezentat de un cumul de taxe.
„România are unul din cele mai mari TVA-uri la medicamente din UE, de 9%, cu mult peste cel din alte ţări din Uniunea Europeană. Scopul actului normativ este de a asigura pacienţilor o bună aprovizionare cu medicamente, la un preţ accesibil, prin scăderea TVA la 5%. Taxele mari duc la preţuri mari pe piaţa internă. Practic, aproape 40% din preţul medicamentului din România este reprezentat de un cumul de taxe. Reducerea TVA la medicamente poate fi făcută cu respectarea angajamentelor de armonizare cu prevederile legislative din UE. Pacienţilor le facilitează accesul la medicamente, prin scăderea preţurilor şi limitarea exportului paralel, sistemul medical va interna mai puţini pacienţi şi cu mai puţine complicaţii, iar creşterea cererii de medicamente are efecte benefice, de stimulare a activităţii producătorilor interni de medicamente şi a micilor farmacişti“, comentează Ciuhodaru.
Ieri, a fost depus la Parlament un proiect legislativ prin care pacienţii vor beneficia de o bună aprovizionare cu medicamente, la un preţ accesibil, prin scăderea TVA-ului la 5%.
Deputatul PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru consideră că prin adoptarea acestui act normativ se va dubla accesul la medicamente, concomitent cu creşterea cu 30% a producţiei interne şi eliminarea exportu