de Viorel ANDRIESCU
10 aprilie 2013 23:54
15 vizualizari
A-A+
Termenul de aplicare a noului sistem de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate a fost extins până după 12 aprilie (termenul iniţial) cu încă o lună, conform unei înţelegeri cu CEDO.
Proiectul de lege prevede, printre altele, că foştii proprietari, deposedaţi de imobile pe timpul regimului comunist, cărora nu le pot fi restituite acestea, ar putea primi câte un punct pentru fiecare leu din valoarea casei.
Cu aceste puncte, foştii proprietari vor putea cumpăra, prin licitaţie, bunuri imobiliare.
Punctele se pot preschimba şi în bani, dar numai după anul 2017 şi doar în limita a 10% pe an, din suma punctelor obţinute.
Ce rămâne din Legea 10/2001
Dispoziţiile Legii nr. 10/2001, privind restituirea în natură, cât şi compensarea cu alte bunuri sau servicii, rămân aplicabile, conform Mediafax.
În situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă, despăgubirea se face prin compensarea cu puncte, care vor fi valorificate. Cererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001 se soluţionează cu respectarea limitei de 50 ha/proprietar deposedat, cu condiţia ca această suprafaţă să nu fi fost restituită prin aplicarea Legii fondului funciar, potrivit proiectului legislativ.
Evaluare prin grila notarială
Evaluarea imobilului urmează să se facă prin aplicarea grilei notariale valabilă la data intrării în vigoare a legii şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea unui leu. Numărul de puncte se stabileşte după scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate pentru imobilul evaluat.
La capitolul "Valorificarea punctelor prin Fondul Naţional al terenurilor agricole, forestiere şi al altor imobile", documentul prevede că toate cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură, la nivelul e