O posibilă fuziune între bursa de la Varşovia şi bursa de la Viena, ce se află, în prezent, în proces de negociere, potrivit surselor citate de Bloomberg, ar crea un centru regional atractiv pentru tranzacţii financiare şi listări de companii, cu o capitalizare cumulată de 260 miliarde de euro. Aceasta ar putea mări distanţa dintre bursele străine şi bursa locală, consideră voci din piaţa de capital locală.
Discuţiile dintre managementul şi acţionarii burselor de la Viena şi Varşovia sunt într-un stadiu incipient, iar negocierile ar putea să nu ducă neapărat la realizarea unei tranzacţii.
* Valentin Ionescu: "Fuziunea - uşor surprinzătoare, datorită faptului că cele două burse păreau că sunt în concurenţă foarte puternică"
Pe de o parte, negocierea dintre cele două burse vine ca o urmare a procesului de consolidare, care se întâmplă de câţiva ani buni la toate bursele din lume, ne-a spus Valentin Ionescu, fost director al Bursei de Valori Bucureşti şi administrator Sibex, continuând: "Pe de altă parte, fuziunea pare uşor surprinzătoare, datorită faptului că bursa din Viena şi cea din Varşovia nu păreau a fi apropiate, ci mai degrabă păreau că sunt în concurenţă foarte puternică".
Valentin Ionescu ne-a explicat: "Cele două burse au strategii total diferite. Bursa de la Viena a încercat să preia şi a preluat alte burse din regiune, formându-şi un grup în Europa Centrală, iar bursa de la Varşovia a fost agresivă pe listarea companiilor direct la Varşovia (companii din Ucraina şi Cehia sunt listate la Varşovia)".
Domnia sa estimează că dacă fuziunea ar avea loc, s-ar crea cea mai mare bursă Central-Est Europeană, care ar domina această zonă.
"În această situaţie, distanţa dintre bursele străine şi bursa locală s-ar mări şi am fi şi mai în urmă decât suntem în prezent. Atunci, investitorii vor fi din ce în ce mai interesaţi să acceseze