Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii APM Iaşi, Situl Natura 2000 Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti este reprezentativ pentru zona Moldovei, fiind unul dintre puţinele ochiuri de pajişte seculară rămasă neinfluenţată de către om, ce se învecinează cu pădurea tipică de stejar.
În această zonă se protejează vipera de stepă moldavă, unică în lume, în timp ce popândăul, broasca ţestoasă de apă sau izvoraşul cu burtă roşie sunt specii de faună ce necesită protecţie strictă. La acestea se adaugă flora cu acelaşi regim, cum ar fi dediţeii, capul şarpelui, varza turcească şi nu numai. Vulnerabilitatea sitului de 200 de hectare, situat în comunele Popricani şi Rediu, este dată, în primul rând, de influenţa activităţilor umane, cum ar fi suprapăşunatul şi, pe alocuri, lucrările agrotehnice neadecvate.
„Pentru o bună calitate a vieţii, este esenţial să asigurăm diversitatea naturală prin protecţia speciilor de plante şi animale sau a formaţiunilor peisagistice, geologie şi nu numai, a căror existenţă este periclitată, sunt rare sau vulnerabile la acţiunile noastre. În acest scop, ariile naturale protejate au un rol foarte important, iar orice intervenţie umană în aceste zone este esenţial să respecte regimul special de protecţie şi conservare, stabilit conform prevederilor legale. Totodată, aceste verificări au rolul de a conştientiza cetăţenii şi primăriile despre regimul ariilor protejate“, a declarat Galea Temneanu, purtător de cuvânt în cadrul APM Iaşi. Următoarea arie naturală protejată ce va intra în vizorul autorităţilor de mediu din Iaşi pentru verificări este Dealul lui Dumnezeu.
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii APM Iaşi, Situl Natura 2000 Pădurea şi Pajiştile de la Mârzeşti este reprezentativ pentru zona Moldovei, fiind unul dintre puţinele ochiuri de pajişte seculară rămasă neinfluenţată de către om, ce se învecine