Sumele pe care ieşenii le achită la fiecare două luni pentru energia electrică pe care au consumat-o nu reprezintă decât trei sferturi din contravaloarea reală a kilowatilor consumaţi. Cealaltă treime ajunge în alte „conturi”, datorită unei scheme gândită de guvernanţi, cu ajutorul căreia în România va trebui să se dezvolte producerea de energie din surse regenerabile.
Pe fiecare factură, E.ON menţionează o serie de servicii pentru care sunt reţinute taxe. Pentru două dintre aceste servicii se plătesc procente importante din suma totală de plată, însă acestea nu sunt „livrate” deocamdată. Este vorba despre taxa pentru aşa numitele „certificate verzi” şi contribuţia pentru „cogenerare”.
Ce spune Protecţia Consumatorului
Lămuriri despre aceste taxe le-au fost solicitate şi comisarilor de la Protecţia Consumatorilor, care au înregistrate aproximativ zece reclamaţii pe această temă. „Au venit ieşeni care au sesizat apariţia acelor taxe. Noi am solicitat un punct de vedere de la furnizor, respectiv E.ON, pe care l-am transmis ulterior reclamanţilor. Toate acele mărimi facturate de furnizor au temei legal, iar din acest motiv nu a fost necesară luarea vreunei măsuri”, a declarat Marian Grigoraş, comisar şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au defalcat factura E.ON a unui ieşean pentru a arăta cât costă, de fapt, energia consumată, şi cât din suma plătită este direcţionată către alte „buzunare”. Din cei aproximativ 160 lei cu TVA pe care ieşeanul i-a plătit pentru ultima factură către E.ON, doar 89,63 lei reprezintă valoarea energiei electrice consumate, plus TVA în valoare de 21,51 lei. Alături de această sumă, consumatorul a trebuit să mai achite şi componenta de rezervare a a tarifului plătit, în acest caz în cuantum de 8,52 lei, plus 2,04 lei TVA. Totuşi, cele mai multe semne de în