Braşovul a preluat, de la 1 aprilie, tradiţia cafelei caritabile „în aşteptare” pentru cei care nu şi-o permit. Cineva plăteşte şi un nevoiaş o bea gratis. La noi în oraş, ideea a fost adaptată la „mâncare în aşteptare”
De la 1 aprilie, Braşovul a intrat în reţeaua internaţională a oraşelor - locaţie pentru „cafeaua suspendată”. Conceptul de cafea în aşteptare (caffe sospeso) presupune că un client plăteşte una sau mai multe cafele pe care alege să nu le bea, ci să le lase la restaurant până când un alt client vine şi beneficiază de ea gratis. Ideea a apărut în sudul Italiei şi a intrat în tradiţia zonei ca un act de generozitate.
La noi în oraş, Bistro de l’Arte e primul restaurant braşovean cu o asemenea idee. Oana Coantă, proprietara unităţii, spune că în România nu se aplică neapărat ideea de „cafea în aşteptare”, ci şi cea de „mâncare în aşteptare”. „Cine vine aici nu vine neapărat pentru o cafea. Iar dacă vine pentru o cafea, cred că are bani să şi-o plătească”, spune aceasta. De la începutul lunii s-au strâns aproximativ 20 de „bonuri în aşteptare”, jumătate dintre acestea fiind pentru cafea, restul pentru supe, ciorbe, paste sau salate. „Trendul este de 5 – 7 bonuri pe săptămână”, spune Oana Coantă.
De o mare parte din aceste „bonuri în aşteptare” ar urma să profite doamnele în vârstă de la Centrul Christiana care vor fi deplasate în centrul Braşovului pentru a lua masa. „Ne-am gândit să le aducem aici, să nu le ducem acolo şi să mănânce singure. Este o bună ocazie să vadă şi ele centrul oraşului şi să se bucure de o ieşire din acel mediu”, a explicat Oana Coantă.
Idee importată din Napoli
Ideea proiectului este ca băutorii de cafea să aibă posibilitatea de a comanda cel puţin o cafea în plus, destinată persoanelor fără adăpost sau oricui nu are bani să îşi plătească o cafea.
Cafeaua „suspendată” sau „în aş