Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică, astfel încât medicii dentişti din judeţul Arad nu vor mai putea acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite. „Nici până acum sumele care erau acordate pentru acoperirea acestor servicii nu erau suficiente. Plafonul era de o mie de lei, sumă insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor într-o lună. Copiii, în principal, beneficiau de gratuităţi, însă ce nu se putea acoperi din plafon părinţii erau obligaţi să plătească. Un număr de 145 de medici dentişti îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Arad, care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă momentan nu sunt fonduri, există totuşi posibilitatea ca pe viitor să primim“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de medicină dentară preventivă şi tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale.
Printre serviciile care ar trebui decontate de Casa de Asigurări sunt consultaţiile, tratamentul cariei simple, trata- mentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora.
Medicii dentişti susţin că România este ţara cu cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocaţiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătăţii. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele judeţe, cum este Aradul plafonul alocat stomatologilor este de 1.000, în timp ce alt