De la şcolăriţe şi pănă la femei măritate, toate, dormeau cu fotografia lui sub pernă. În cele din urmă însă, cinematograful a învins opereta, iar Rudolf Valentino i-a luat locul în inimile nenumăratelor sale admiratoare.
Nae Leonard va rămâne în istoria culturii naţionale drept unul dintre cei mai mari artişti români, supranumit „Prinţul operetei”, iar în memoria publică, bărbatul cuceritor care a creat o adevărată isterie amoroasă în rândul nenumăratelor sale admiratoare.
Legendarul tenor a conferit operetei o fortă de atracţie extraordinară, în perioada de vârf a carierei sale, acest gen muzical atingând o popularitate fără precedent. De la şcolăriţe şi pănă la femei măritate, toate, dormeau cu fotografia lui sub pernă.
„Diamantul din noroi”
Nae Leonard s-a născut în 1886, la Galaţi, în mahalaua noroioasă a Bădălanului, pe malul Dunării. A fost rodul iubirii dintre Constantin Nae, un modest mecanic de locomotivă, şi Carolina Schäffer, o frumoasă austriacă.
Deşi a murit tânără, aceasta a apucat să-i insufle fiului său pasiunea pentru valsul vienez, pentru muzică şi poezie în general. De la tatăl său, marele tenor a moştenit dragostea de libertate si mandria.
Nae Leonard a păşit întâia dată pe o scenă la Teatrul Moldavia din Buzău, cu ocazia unei serbări şcolare. Peste ani însă, avea să devină coleg de scenă cu celebrul Tony Bulandra.
Constantin Naie şi-a înscris fiul la Institutul Otescu, una dintre şcolile bune din Bucureşti. Încă de pe atunci chipeşul adolescent primea deja biletele de dragoste.
În 1903, a absolvit şcoala şi, pentru a-şi putea continua studiile, s-a angajat în trupa lui Nicu Poenaru. Era sărac, dar avea 16 ani şi trăia fericit în lumea actorilor.
În iunie 1907, Leonard a fost distribuit în rolul Danilo din "Vaduva Vesela", spectacol jucat la Grădina Oteteleşanu. Publicul l-a aplaudat frenetic