Momârlanii cunosc cel mai bine că la şcoala din Jieţ s-a putut învăţa carte din clasa I până, hăt, în clasa a VIII-a. Guvernul PDL, prin Inspectoratul ŞcolarJudeţean Hunedoara (IŞJH), a făcut ce a făcut şi a dat „cut” peste ciclul V-VIII de la această şcoală, mutându-l la altă şcoală, la Lonea, mult mai departe. În urma acestei transbordări instituţionale s-au produs dereglări în mecanismul educaţional comunitar. Nemaifiind continuitate la şcoala din Jieţ, părinţii copiilor au apelat la alte instituţii de învăţământ din Petrila şi din Petroşani. Acum, s-a ajuns la tragicomica situaţie ca primarul Ilie Păducel să colinde cu straiţa din poartă în poartă, doar-doar i-o convinge pe momârlani că cea mai bună şcoală e cea de lângă casă.
Şi are dreptate. La Jieţ există o şcoală modernă, există elevi numeroşi, dar cu toate acestea, şcoala din Jieţ se află la un pas de a se pune lacătul pe ea. O idee ar fi ca nu primarul să umble pe uliţele satului, ci chiar prosperele cadre didactice în viaţă încă, foste la IŞJ Hunedoara, care, prin aşa-zisa reorganizare, şi-au bătut joc de o şcoală cu tradiţie şi cu rezultate în mediul sătesc. Eventual chiar să fie transferatei şi să presteze în aerul mioritic al Jieţului... Dacă or avea cui…
Lucrări la infrastructura şcolii din Jieţ fără precedent
Anul trecut, când s-a făcut recepţia lucrărilor la şcoala din Jieţ, pe un program derulat prin ONU – Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), scriam că era vorba de un proiect interesant şi puţin scos în evidenţă.
UNDP, prin Fondul Global de Mediu şi MDRT, a finanţat acest proiect cu 20.000 de dolari, iar primăria a contribuit cu 59.800 lei.
Vă reamintim, în mare, câteva dintre lucrările efectuate la şcoala din Jieţ: geamuri termopan cu un sistem de aerisire aparte, modern, care înlătură producerea de condens şi igrasia, montarea de uşi no