In Romania, pretul cafelei verzi a crescut cu aproape 30% in perioada ianuarie 2012 - ianuarie 2013, in conditiile in care pe piata internationala acesta a scazut cu 34%. Astfel, daca anul trecut un kg de cafea verde se putea cumpara pe piata interna cu aproximativ 35 lei, anul acesta pretul ajunge la 45 lei. Pretul cafelei este oricum ridicat in Romania - in 2012 aceasta se tranzactiona cu 5,5 dolari pe kg pe piata internationala comparativ cu aproximativ 10 dolari pe piata interna, se arata intr-o analiza a X-Trade Brokers Romania.
Si preturile la cafeaua arabica deja prajita (sortimentul cel mai des intalnit si consumat in tara noastra) sunt ridicate - daca facem o medie a preturilor celor mai cumparate marci din Romania, vom ajunge la o valoare de 50 de lei pe kg. Chiar daca luam in considerare faptul ca in pretul cafelei pe piata romaneasca sunt incluse acciza (1 leu/kg) si pretul de achizitie de aproximativ 10 lei (cafea verde, prin intermediul pietei bursiere), tot rezulta o valoare adaugata a comerciantului de 39 lei (in care sunt incluse costurile de transport, de preparare, de depozitare, etc.). Totusi, pretul pentru cafeaua arabica prajita este in scadere fata de anult trecut, cand un kg costa in Romania, in medie, 60 lei.
Pretul mai ridicat al cafelei pe piata interna este si rezultatul accizarii. Astfel, desi Romania se afla printre tarile mari consumatoare de cafea, aflandu-se in top 50 in clasamentul mondial, este una dintre putinele tari ale Uniunii Europe care accizeaza cafeaua (alaturi de Letonia si Germania). Discutii cu privire la eliminarea acesteia au existat inca din 2010, insa nu au fost luate masuri in acest sens. Astfel, accizele pentru cafea au ramas la aceeasi valoare cu cele din 2011 si ianuarie 2012, respectiv 153 de euro/tona pentru cafeaua verde, 225 de euro/tona pentru cafeaua prajita si 900 de euro/tona pentru c