Ministrul Eugen Nicolăescu susține că descentralizarea spitalelor le-a lăsat foarte puține instrumente de control, în timp ce responsabilitățile sunt foarte multe. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Nicolăescu a declarat în emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, că Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control, în urma descentralizării, şi cu multe atribuţii şi instrumente "amputate". Șeful de la Sănătate consideră că legislaţia trebuie neapărat modificată.
Din 2009, şi mai departe, în 2010, când s-au făcut "aşa numitele descentralizări", adică trecerea unităţilor sanitare către autorităţile locale, au fost trasnferate, de fapt, proprietatea şi managementul, iar ministerul a rămas un simplu "spectator".
"Nu este vorba neapărat că mă nemulţumeşte. E o constatare, pe de o parte, şi pe de altă parte, sigur că trebuie să lucrăm pe actele normative, ca să îi dăm ministerului cele trei competenţe importante pe care le are, până la urmă, orice minister din lumea asta: să facă legislaţie, să facă politici publice şi să controleze modul în care ele se aplică. Noi am rămas mai mult cu responsabilitatea, din păcate. Dacă vă uitaţi, când apare ceva, undeva în ţara asta, Ministerul Sănătăţii şi ministrul sunt vinovaţi, deşi nu au nicio treabă", a explicat ministrul.
Întrebat cine se împotriveşte ca ministerul să îşi ia "pârghiile" înapoi, Nicolăescu a declarat că "este, dacă vreţi, un soi de tăcere în care mi se spune: «mai bine, mai aşteaptă, mai bine, mai stai». Eu am spus-o şi o repet: anul 2013 trebuie să fie anul schimbării în sănătate, anul reformelor", a conchis ministrul Eugen Nicolăescu.