Absolvenții de Medicină se vor bucura de salarii decente abia la bătrânețe, ca și acum. Doctorii tineri vor rămâne cu lefuri de mizerie Sursa: VLAD STĂNESCU
Invitat ieri la emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro Tv, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat o serie de noi măsuri în Sănătate, unele nerealiste. Printre acestea se numără şi schimbarea grilei de salarizare a personalului medical şi excluderea doctorilor din zona bugetară. Pe noul sistem, în care plata s-ar face în funcţie performanţă, leafa unui medic cu experienţă ar ajunge la 1.000 de euro, adică exact cât primeşte şi acum. La rezidenţi, cei mai predispuşi la emigrare, nu se schimbă nimic: vor câştiga la fel, puţin peste 1.000 de lei.
La 30 de ani, pe banii părinţilor
În decembrie 2012, un medic primar anestezist de la Spitalul Bagdasar-Arseni a încasat 5.074 de lei, iar un medic primar radiolog, 6.205 lei. La extrema cealaltă, un rezident anul III, de la secţia UPU, din acelaşi spital, a câştigat fabuloasa sumă de 1.039 de lei! Şi la Floreasca, salariile medicilor primari încep de la 5.000 de lei şi ajung la 9.000 de lei, potrivit raportului publicat pe site-ul unităţii. În condiţiile de faţă, promisiunea salariilor de până la 1.000 de euro pentru un medic cu vechime nu reprezintă o ştire. În tot acest timp, rezidenţii mor de foame sau supravieţuiesc pe banii părinţilor. Ministrul nu a anunţat o soluţie concretă pentru categoria care pleacă în masă în străinătate.
„Există o mafie cu antene în toate ţările mai sărace şi racolează medici. Ştiu totul despre acea persoană, de la data naşterii la adresă. Şi, cel mai important, oferă sume incredibile. Am o rezidentă care a plecat să-şi continue stagiul în Anglia şi e plătită cu 2.400 de lire. La noi, la finalizarea rezidenţiatului, un medic are 30 de ani şi îl ţin părinţii”, spune prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie.