Cine vrea un Paşte liniştit, fără fum de grătare, fără consumatori de alcool şi fără muzică, poate apela cu încredere la una din mănăstririle din Bucovina. Unele mănăstiri percep tarife de cazare, altele nu, şi acceptă vizita oricui le bate la poartă. În schimb, cele mai multe, în principal cele care nu percep tarif de cazare, nu acceptă cuplurile necăsătorite să locuiască în aceeaşi cameră.
Ca în fiecare an, o mică parte din populaţie se va îndrepta să petreacă Învierea Domnului într-o mănăstire din Modova. Cei mai mulţi dintre aceştia vor lua probabil drumul către mănăstirile care nu percep tarife de cazare, întrucât la cele care au preţuri fixe de cazare enoriaşii nu se prea înghesuie.
"De trei-patru ani numărul turiştilor care vin la noi în mănăstire pentru petrecerea Paştelui a scăzut drastic. Cauza ar putea fi lipsa banilor", a spus pentru RTV.NET, Petroniu Boboc, călugăr în cadrul Mănăstirii Neamţ.
O noapte de cazare la Mănăstirea Neamţ, de Paşte, costă 100 de lei camera pentru două persoane. Mănăstirea Neamţ dispune de 50 camere duble dotate cu mobilier, grup sanitar propriu, apă caldă, precum şi o sală de mese cu o capacitate de 120 locuri.
Mănăstirea nu oferă masă de Paşte.
"În general, enoriaşii care ne vizitează de Paşte sunt din împrejurimi şi îşi aduc mâncare de acasă", a precizat călugărul.
Cazare şi masă gratis de Paşte, la Nechit
Mănăstirea Nechit va caza pe oricine va bate la poarta sa de Paşte şi le va oferi şi masă. Mănăstirea Nechit dispune de 28 de camere, camere în care se pot caza două, trei, patru şi chiar mai multe persoane.
"Cazarea nu costă nimic. Nu se fac rezervări, nu facem turism, cazăm pe oricine, cum ajunge. De asemenea, oferim celor care ne calcă pragul bucate tradiţionale de Paşte", a spus pentru RTV.NET, Gheorghe Grigore, călugăr în cadrul Mănăstirii Nechit. În schimb, cei necăsătoriţi