Numai în trei dintre cele 85 de mostre de produse preambalate din România care erau etichetate drept carne de vită supuse la teste ADN de către autorităţile competente s-a depistat carne de cal, informează marţi Comisia Europeană (CE), citată de agerpres.ro.
În alte 15 mostre de carne neambalată care urma să fie vândută drept carne de vită autorităţile competente nu au descoperit carne de cal.
În urma controalelor realizate de autorităţile competente pe 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman în România, în niciuna dintre acestea nu s-au descoperit urme ale antiinflamatorului fenilbutazonă.
Conform testelor raportate de operatorii din industria alimentară, în România s-au efectuat teste ADN pentru depistarea cărnii de cal în produse etichetate drept vită în 594 de cazuri şi s-a descoperit carne de cal în 7 dintre acestea.
Testele efectuate în Uniunea Europeană ca urmare a scandalului cărnii de cal au permis detectarea a mai puţin de 5% carne de cal în produsele care ar fi trebuit să conţină carne de vită, precum şi urme de fenilbutazonă, substanţă interzisă în alimentaţie, informează AFP.
La 15 februarie, în plin scandal al cărnii de cal în preparate congelate care ar fi trebuit să conţină vită, Bruxelles-ul a lansat un plan care prevedea 2.500 de teste ADN ale mai multor preparate congelate, precum şi depistarea fenilbutazonei, un antiinflamator nociv pentru sănătate, în carcasele de cal.
Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de “Comitetul permanent al lanţului alimentar şi al sănătăţii animale”, compus din reprezentanţii statelor membre şi prezidat de un reprezentant al Comisiei, a anunţat Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE.
În fiecare ţară UE erau prevăzute 10-150 de teste, în funcţie de mărimea fiecărui stat, iar din 50 de tone de carne de cal urma