Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi federaţiile studenţeşti membre ale Organizaţiei Europeane a Studenţilor (ESU) atrag atenţia, într-un comunicat remis România liberă, că există posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus iniţial pentru educaţie şi tineret în cadrul financiar multianual 2014 – 2020 al Uniunii Europene datorită măsurilor de austeritate adoptate de Consiliul European în luna Februarie.
„Sperăm ca Parlamentul European, care şi-a asumat în toamnă să salveze investiţiile în educaţie şi tineret, să îşi demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmul for All. În timp ce liniile bugetare majore, cum este agricutura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educaţie şi tineret are de suferit deşi reprezintă doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020”, a explicatpreşedintele ESU, Karina Ufert.
Citeşte şiParlamentul European vrea să salveze programul Erasmus
„România, care a eşuat în a garanta un buget decent pentru educaţie şi cercetare la nivel naţional ar trebui să evite adâncirea şi mai mare a dificultăţilor financiare întâmpinate de studenţii români în a beneficia de oportunităţi educaţionale precum mobilităţile studenţeşti şi ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanţii săi prezenţi la negocierile purtate la nivel european”, a adăugat şi preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.
Ca reacţie la decizia Consiliului European, Comisia Europeană a propus o tăiere liniară de 15 % pentru noul program „Erasmus for all”. Învăţământul superior şi vocaţional va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparaţie cu bugetul propus în 2011. Chiar şi aşa, Comisia Europeană susţine în mod constant introducerea unui sistem de garantare a împrumuturilor