Societatea pe acţiuni Ipteh, care administrează una dintre cele mai somptuoase clădiri din Chişinău şi la care şeful executivului deţine indirect aproape 50% din acţiuni şi-a diminuat cu peste un milion de lei volumul vânzărilor, arată raportul anual.
Chiar dacă şi-a diminuat vânzările, profitul s-a majorat cu peste 50% şi a ajuns la 5,6 milioane de lei, cu 1,9 milioane de lei mai mult faţă de anul 2011, potrivit bilanţului contabil anual al companiei.
Acţionarii Ipteh sunt Ion Rusu cu 11,72%, Worldway Limited din Marea Britanie cu o cotă de 32,29% din acţiuni şi Kapital Invest Company de la Iaşi cu 49,63% la care premierul desemnat deţine pachetul majoritar. Întreprinderea IPTEH administrează una dintre cele mai somptuoase clădiri din Chişinău cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi.
Privatizare contestată
În 1999, clădirea Ipteh a fost vândută de către stat cu 4,9 milione de lei. S-a întâmplat în timp ce actualul premier Vlad Filat a ocupat funcţia de şef al Departamentului Privatizării şi fusese numit ministru de stat în Guvernul Sturza. Un an mai târziu, fostul director al Ipteh a contestat în instanţă privatizarea. Magistraţii au stabilit însă că imobilul a fost privatizat legal.
În anii ce au urmat, au existat mai multe tentative din parte guvernării comuniste de preluare a clădirii, dar fără succes. În anul 2008 Curtea Supremă de Justiţie a pronunţat o sentinţă, potrivit căreia societatea Ipteh urmează a fi renaţionalizată. În octombrie 2008, Guvernul a scos din nou la vânzare cladirea. De această dată, la un preţ de 700 de milioane de lei. După două licitaţii eşuate, Guvernul nu reuşit să vândă Ipteh.
În noiembrie 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis că naţionalizarea a fost ilegală şi a obligat statul să o restituie fostului proprietar.