Fluoresceina, așa cum o spune și numele, este un colorant fluorescent care odată ajuns în organism schimbă culoarea tumorii, delimitând-o de tesutul sănătos, pentru ca medicii să lucreze cu maximă precizie. Primul spital care va primit avizul de a o folosi se află în capitala Moldovei.
Conducerea Spitalul “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a primit săptămâna trecută microscopul cu fluoresceină și cinci alaminotransferază, un aparat medical de ultimă generatie utilizat pentru bolnavii diagnosticați cu tumori cerebrale și leziuni vasculare și mai așteaptă doar avizul Agenției Naționale a Medicamentului pentru a folosi pentru prima dată în România acest medicament revoluționar.
Ce-i drept, investiția nu a fost tocmai ieftină, microscopul costând circa 250 de mii de euro. Medicamentul a fost deja folosit cu succes în țările din Uniunea Europeană, iar medicii cred că în maximum o lună de zile vor putea efectua primele operații de acest gen, scrie bzi.ro.
"Am depus documentatia si asteptam aprobare de la Agentia Nationala a Medicamentului si a unei comisii de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii pentru a putea folosi substanta fluoresceina, pe care o vom administra pacientilor inainte de interventia chirurgicala. Pana acum acest medicament, care este o substanta de contrast, nu a fost utilizat in Romania.
Cred ca intr-o luna vom putea efectua primele interventii chirurgicale. Nu toti pacientii vor avea indicatii pentru aceasta substanta. Ca orice medicament, exista indicatii si contraindicatii. Bineinteles ca inainte de operatie este nevoie de o anumita pregatire a pacientilor. A fost adus in spital si microscopul cu fluoresceina si cinci alaminotransferaza pe care le vom folosi pentru pacientii cu leziuni tumorale cerebrale si leziuni vasculare. Microscopul este de ultima generatie si am efectuat primele interventii, dar utilizand numai part