Presat de CEDO, care a cerut soluționarea problemei retrocedărilor, Victor Ponta a recurs la un procedeu pe care îl critica: asumarea răspunderii guvernamentale Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Asumarea răspunderii guvernului condus de Victor Ponta pe legea despăgubirilor pentru proprietățile naționalizate s-a desfășurat cu repeziciune. Cea mai notabilă absență de la lucrări a fost cea a lui Crin Antonescu, președintele Senatului. Exemplul său a fost urmat și de alții, astfel că din 588 de parlamentari au fost prezenți 401.
Un aprig critic al asumării răspunderii pe vremea când Emil Boc folosea această procedură, Victor Ponta și-a început discursul spunând că este prima dată când recurge la această metodă, amintind că, în curând, se va împlini un an de când se află la conducerea Guvernului. „Este prima dată când folosesc acest instrument constituţional și nu intenționez, în perioada următoare, să-l folosesc din nou”, a promis Ponta.
„O reparație istorică”
În deschiderea discursului ținut în fața Parlamentului, premierul și-a cerut scuze față de toți cei care au avut de suferit de pe urma naționalizărilor, în mod deosebit față de cultul greco- catolic. Premierul a precizat că principalul obiectiv al legii este acela de a aduce o „reparație istorică” pentru cei care și-au văzut proprietățile confiscate de către regimul comunist.
PDL amenință cu CCR
După ce a eșuat în depunerea moțiunii de cenzură, pentru că nu a reușit să strângă de partea sa suficienți parlamentari pentru a o depune, PDL a anunțat că săptămâna viitoare va ataca la CCR proiectul de lege privind restituirea proprietăților.
„Am spus-o de mai multe ori, acest proiect de lege, probabil această lege, are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic. Nici măcar hotărârile definitive ale instanţelor, iată, nu vor mai fi puse în aplicare, decât după 201