În primele trei luni ale anului, în perioada ianuarie - martie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a repartizat primăriilor din judeţ din cota de 18,5% din impozitul pe venit suma de 24.448.893 lei, cu 2.283.186 lei mai puţin decât li se cuvenea.
Unităţile administrativ-teritoriale au făcut astfel „cadou” Consiliului Judeţean Constanţa cele peste 2 milioane de lei, bani care urmează să fie reîmpărţiţi de această instituţie primăriilor din judeţ. Această penalizare de peste 2 milioane de lei provine de la autorităţile locale care nu au reuşit să colecteze toate taxele şi impozitele locale în anul 2012.
Cum ajunge Consiliul Judeţean în posesia fondurilor ce li se cuvin de drept primăriilor din judeţ? Ţinând cont de numărul populaţiei, al suprafeţei localităţilor, dar şi de gradul de încasare a obligaţiilor la bugetul local, primăriile primesc fonduri de la Direcţia de Finanţe pentru echilibrarea bugetelor, susţine trezorierul-şef, Laurenţiu Mateizer. Atenţie însă, suma care le revine primăriilor în urma aplicării acestei formule de calcul este diminuată, dacă gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale nu este îndeplinit 100%!
Cele mai „darnice” şi cele mai „zgârcite” primării
Primăriile de comune din judeţul Constanţa care au dat în perioada ianuarie-martie Consiliului Judeţean cei mai mulţi bani din neîncasarea integrală a taxelor şi impozitelor locale pe anul 2012 sunt: Cogealac, care a primit o penalizare de 210.891 de lei, Cobadin, cu o penalizare de 167.578 de lei, Ovidiu, cu o penalizare de 160.470 de lei, şi 23 August, cu o penalizare de 125.776 de lei.
În schimb, la polul opus, primării fără penalizări, cu un grad de încasare a taxelor şi impozitelor de 100% în anul 2012, care nu au dat niciun leu Consiliului Judeţean, sunt: Lumina, Murfatlar, Tuzla, Topraisar, Limanu, Corbu, Castelu,