In Bucuresti sunt circa 65.000 de caini maidanezi, potrivit unui inventar facut la sfarsitul anului 2012 de Primaria Capitalei. Aceasta cifra este insa una estimativa - s-au numarat cainii dintr-o zona si rezultatul a fost extins la nivelul intregului oras - diferite ONG-uri si institutii estimand ca in oras ar fi undeva intre 40.000 si 100.000 de maidanezi. Care este adevarul, nu se poate spune deoarece, de 20 de ani, municipalitatea nu are o baza de date unica unde sa fie inregistrate aceste animale. Cert este ca bucurestenii sunt din ce in ce mai afectati de problema si mai scandalizati. In 2012, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" au fost muscate de caini 16.000 de persoane cu, 3.231 mai multe decat in 2011. Circa 3.300 sunt copii.
In luna martie a acestui an, Senatul a aprobat un proiect de lege care interzice eutanasierea maidanezilor, cu exceptia celor bolnavi incurabil, si impune sterilizarea obligatorie a cainilor cu si fara stapan, exceptie facand cei cu valoare chinologica. Cu alte cuvinte, Primaria Capitalei va trebui sa sterilizeze toti maidanezii.
Prima lege care a reglementat controlul si inmultirea cainilor fara stapan a fost Ordonanta de Guvern nr. 155/2001 adoptata prin Legea nr 227/2002. Actul normativ prevedea ca fiecare municipalitate sa aiba un adapost pentru caini si ca maidanezii sa fie prinsi si transportati in adaposturi. Daca in 14 zile nu erau adoptati, urmau sa fie eutanasiati. Ulterior, acest termen a fost redus la 7 zile. Prin Legea 9/2008, eutanasierea cainilor fara stapani este interzisa. In noiembrie 2011, Camera Deputatilor a adoptat o noua Lege a cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consultau populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Imediat dupa adoptare, ace