Incredibil, dar adevarat. Germania, statul al carui nume este perpetuu asociat cu performanta si bunastare, se regaseste pe ultimul loc in statistica Bancii Centrale Europene facuta pe tarile zonei Euro si publicata in aprilie. Tari asa-zis nevoiase, care au cerut sa intre sub umbrela mecanismului de salvare european, cum sunt Grecia, Spania sau Cipru, au mai multa avere pe gospodaria de tip mijlociu, decat are locomotiva Europei. Statistica BCE a facut furori nationale si internationale. Cancelarul german a tacut ce-a tacut -caci in general nu comenteaza studiile unor specialisti-, pana cand a reactionat. Angela Merkel a declarat pentru Bild ca „statistica e deformata”.
Ca studiul si statistica vor face valuri, a intuit si BCE, care le-a tinut o vreme secrete, pana cand s-a pus problema ajutorului european de 10 miliarde de Euro, pentru Ciprul aflat in prag de faliment. A fost socant ca in Germania -unde presa scrie in mod consecvent despre saracii din saracele tari ale Europei, care o asalteaza-, sa fie brusc proiectata pe ecranul perceptiei comune, nationale si internationale, o imagine in cifre a propriei saracii. „Chiar saraca Germanie trebuie sa ia in brate Ciprul, cu ajutoare de miliarde? Intreaga strategie de salvare a Euro a fost pus din nou in dezbatere“ scrie Die Welt.
Vezi in tabel cum arata statistica facuta de BCE pe state ale zonei Euro, in care Germania, cu 51.400 euro are biluta cea mai mica la „averea neta medie”.
Statistica BCE Foto: Captura ecran
Argumentele celor care relativizeaza rezultatul statisticii se refera la alti vectori de calcul, mai mult sau mai putin exprimabili in cifre: PIB-ul pe cap de locuitor, accesul gratuit la invatamant, pretentiile legate de ajutorul social si pensia primita de la statul german. In plus, studiul BCE s-ar fi concentrat asupra „averii medii“, si nu a „mediei averii“ ce