Sistemul AFIS care conţine baza de date cu amprentele suspecţilor a fost oprit voluntar pentru "upgradare", în weekend, perioadă în care amprentele sunt comparate manual, însă activitatea instituţiei nu este blocată, a anunţat duminică Poliţia Română. Potrivit instituţiei, "upgradarea" este necesară în contextul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute în Tratatul de la Prum.
"Activitatea Poliţiei Române nu a fost blocată prin nefuncţionarea bazei de date AFIS. Sistemul a fost oprit voluntar, în mod controlat, de către specialişti, pentru upgradare. Oprirea a fost făcută pentru perioada weekend-ului, perioadă în care fluxul de verificare este mai scăzut şi nu afectează capacitatea operaţională a Poliţiei Române, comparaţiile impresiunilor papilare ridicate de la faţa locului fiind comparate, manual, cu cele luate de la persoanele incluse în cercurile de suspecţi, de către poliţiştii criminalişti", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, schimbul de date dactiloscopice cu celelalte state se realizează prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română.
Potrivit Poliţiei Române, "upgradarea" este necesară în contextul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute în Tratatul de la Prum. În România, prevederile Tratatului de la Prum au intrat în vigoare din 3 martie 2009. Conform acestuia, statele membre trebuie să operaţionalizeze schimbul automat în trei domenii de referinţă, respectiv de date ADN, date dactiloscopice şi date privind vehiculele. Dintre cele trei domenii, primele două sunt în responsabilitatea Poliţiei Române.
Schimbul automat de date genetice a fost operaţionalizat la finalul anului 2009.
Pentru operaţionalizarea schimbului de date dactiloscopice, Poliţia Română a achiziţionat un soft care să permită căutările automate ale urmelor ş