Prin natura profesiei am asistat la numeroase cazuri în care s-a solicitat aiurea în păpuşoi intervenţia Poliţiei şi Jandarmeriei (cel mai recent la ocuparea de la UBB). Astăzi, am mai adăugat o situaţie pe răboj. După cum scriam de dimineaţă, de la ora 11.00, redactorul revistei culturale „Tribuna” Ştefan Manasia era programat pentru o „comisie de disciplină”, pe motiv că şi-a permis să publice un text în „Observatorul cultural” fără permisiunea lu şefu (detalii aici). În semn de solidaritate cu poetul şi jurnalistul cultural de la „Tribuna”, în jurul orei 10.30, pe holurile intituţiei (unde se mai află şi sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor şi cel al revistei „Steaua”) s-au adunat aproximativ 50 de persoane: scriitori, jurnalişti, cadre universitare, studenţi, editori. După câteva declaraţii pentru presă, Ştefan Manasia a intrat „în şedinţă”. Restul lumii a rămas pe coridor, în aşteptare, moment în care poetul Ion Mureşan a anunţat „vestea”: a fost chemată Poliţia. Repet, am văzut de multe ori chemată Poliţia aiurea, n-ar fi fost o noutate absolută în domeniu, şi, totuşi, am luat vorbele lui Muri ca fiind o glumă.
Dar nu glumea. În câteva minute, un echipaj mixt Poliţie-Jandarmerie şi-a făcut apariţia! I-am întrebat pe oameni cine i-a chemat şi de ce. Amabili, au răspuns: au primit apel la 112, pe motiv de tulburare a liniştii publice. Cel care a telefonat era redactorul-şef de la „Tribuna”, Mircea Arman. Poliţiştii s-au informat şi ei despre ce e vorba, am mai legitimat, pe ici, pe colo (pentru raport) şi apoi au rămas „de pază”.
***
Nu a fost singura aberaţie a zilei. La ora 10.00, redactorilor revistei li s-a înmânat Regulamentul de ordine interioară. Pe 13 pagini se detaliează cam tot ce pot şi ce nu pot face angajaţii instituţiei. De la timpul de lucru şi pauza de masă (între orele 13.00 şi 13,30, obligatoriu fără a părăsi sediul),