TIMIȘOARA. Bâlbâială generală în Consiliul Local pe tema vânzării substanței chimice cunoscute ca aurolac în orașul nostru. Un proiect inițiat de către consilierul Radu Țoancă (USL), care marți a lipsit de la ședință, figura pe ordinea de zi și viza interzicerea vânzării aurolacului pentru ca timișorenii și cei care ne vizitează orașul să nu mai vadă zilnic tineri care consumă acest produs pe stradă.
Consilierul USL, Ramona Olteanu, a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, însă secretarul Ioan Cojocari i-a spus că acest lucru nu mai este posibil și le-a cerut aleșilor să-l supună la vot. În discuție a intervenit și Maria Saracan de la PDL, care a cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi. În cele din urmă, consilierii și-au exprimat punctul de vedere și AU RESPINS proiectul ce viza interzicerea vânzării de aurolac.
La noi, la țară, aurolacul se numea bronz și oamenii vopseau sobele cu el, a spus secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari.
Potrivit profesorului Dan V. Poenaru, în România, cel mai popular inhalant este aurolacul. Produsul este comercializat în magazine metalo-chimice, cunoscut sub diferite denumiri: bronz aluminiu, bronz argintiu, sau bronz auriu. Acest drog este rapid absorbit în plămâni, trece în circulaţia sangvină, după care este distribuit imediat la nivelul sistemului nervos şi a altor organe. Afectează creierul prin hipoxie, şi anume scăderea concentraţiei de oxigen din sânge, cauzată de înlocuirea aerului din plămâni cu inhalant. Efectele aurolacului apar la câteva secunde după inhalare şi variază de la vorbire neclară, incapacitatea de a-şi coordona mişcările şi euforie, până la o perioadă de depresie şi halucinaţii. După inhalări repetate, consumatorii se simt mai puţin inhibaţi. Efectele mai puţin plăcute includ stări de greaţă, vomă, ameţeală, durere de cap prelungită. Deoarece intoxicaţia dure