Parlamentarii au în dezbatere un proiect de lege cu privire la organismele modificate genetic. Motivul pentru care aleşii iau în discuţie această problemă este lipsa informaţiilor exacte cu privire la aceste organisme.
Subiectul organismelor modificate genetic este unul foarte controversat si discutat, însă specialialiştii nu au ajuns încă la nişte concluzii legate de siguranţa acestora. Cu toate că nu se ştiu exact efectele acestora asupra sănătăţii oamenilor, fermierii europeni folosesc soia modificată genetic pentru hrănirea animalelor a căror carne ajunge pe rafturile magazinelor.
Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat că încă nu ştie dacă omul este sau nu afectate de consumul animalelor care se hrănesc cu organisme modificate gentic.
Efectele negative nu au fost înregistrate, însă, în lipsa unor date exacte, sunt luate în calcul efecte adverse intarziate printre care efecte alergice sau toxice la oameni si sensibilitatea ridicata a agentilor patogeni care ar facilita raspandirea bolilor infectioase.
Agricultorii care se ocupă de cultivarea legumelor ecologice nu se pronunţă când vine vorba despre efectele acestor organisme asupra oamenilor, însă recunosc faptul ca ele pot avea unele efecte negative asupra mediului.
Astfel de efecte sunt dezvoltarea rezistenţei plantelor parazite la ierbicide, cât şi pericolul încrucişării formelor sălbatice cu formele cultivate.
Proiectul care reglementează utilizarea acestor organisme prevede amenzi de până la 10 milioane de lei pentru cei care importa, cultiva sau comercializeaza organisme modificate genetic.