Zeci de ieşeni au ajuns la unităţile de primire urgenţe cu enterocolite şi toxiinfecţii. În general, sunt paciente de peste 40 de ani, care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv. Colicile biliare, ulcerele de criză, colecistitele acute, gastritele, au fost declanşate de alimentaţia deficitară.
„Pacientele beneficiază de evaluare clinică, imagistică şi biologică, terapie de urgenţă, iar când starea clinică se ameliorează, abia atunci pot fi externate. Ne aşteptăm la o creştere a numărul de pacienţi cu patologie de tip digestiv”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgentist, la UPU „Sf. Spiridon” din Iaşi.
Medicii trag un semnal de alarmă şi asupra consumului de peşte. Fiind dezlegare la peşte în următoarele zile, aceştia recomandă consumul de peşte proaspăt. La peştele proaspăt, pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă, solzii sunt lucioşi şi bine ataşaţi de corp, pe când senzaţia de lipicios indică faptul că peştele nu este chiar foarte proaspăt.
În această perioadă este neesară respectarea indicaţiilor de regim igienodietetic la pacienţii cu afecţiuni digestive şi continuarea medicaţiei pentru patologia de bază. Alcoolul poate agrava patologia digestivă.
Zeci de ieşeni au ajuns la unităţile de primire urgenţe cu enterocolite şi toxiinfecţii. În general, sunt paciente de peste 40 de ani, care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv. Colicile biliare, ulcerele de criză, colecistitele acute, gastritele, au fost declanşate de alimentaţia deficitară.
„Pacientele beneficiază de evaluare clinică, imagistică şi biologică, terapie de urgenţă, iar când starea clinică se ameliorează, abia atunci pot fi externate. Ne aşteptăm la o creştere a numărul de pacienţi cu patologie de tip digestiv”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgentist, la UPU „Sf. Spiridon” din Iaşi.
Medicii tra