Conducerea Ministerului Sănătăţii consideră că spitalele nu primesc mai puţini bani, iar managerii ar putea mări fondurile renunţând la spitalizările fictive şi folosind alocările pentru ambulatoriu, unde pot fi 30 la sută internări pe zi. Această măsură pune însă în dificultate medicii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care se văd astfel nevoiţi să aleagă între siguranţa pacientului şi economie. „Sunt lucruri bune pe care ministerul le-a luat în ultima perioadă. Şi aici mă refer în primul rând la preluarea secţiei ATI, care va fi susţinută de acum înainte de către minister. Această secţie consuma enorm din bugetul spitalului, întreţinerea ei presupunând costuri uriaşe. S-au ridicat de asemenea şi fondurile în ceea ce priveşte ambulatoriul. Este foarte riscant însă pentru un medic să trimită pacientul acasă, la foarte scurt timp după o operaţie, spre exemplu. După părerea mea, tratamentul ar trebui început în spital, iar dacă medicul constată că bolnavul nu prezintă nici un fel de risc, abia atunci să îşi continue tratamentul în ambulator. Riscul apariţiilor unor complicaţii este foarte mare, iar medicul îşi asumă o enormă responsabilitate. Tratarea pacientului în ambulator o fac medicii de familie“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Totodată, managerii spitalelor arădene se întreabă cum vor reuşi să menţină în viaţă unităţile din moment ce vor fi nevoiţi să renunţe la pacienţi. Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale realizate în spital.
Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat managerii mai multor spitale din ţară. Aceştia au precizat că pre- gătesc un memoriu, pe care îl vor trimite min