Consiliul de Administraţie al BNR a decis, ieri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.
Totodată, BNR a decis să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor.
* BNR intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară
Mugur Isărescu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată după şedinţa Consiliului de Adminsitraţie, că Banca Naţională de României intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, începând chiar cu următoarea şedinţă a CA
"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obişnuim să preanunţăm ce vom face în următoarea şedinţă, dar când vorbim de redeucerea pe toate palierele a indicatorilor cu care măsurăm inflaţia şi de reducerea anticipaţiilor inflaţioniste (...) Mesajul nostru este de intrare a României într-un cilcu de reducere a ratelor de dobândă. Am început cu coridorul pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă", a enunţat domnia sa.
Guvernatorul BNR a mai explicat că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.
* Mugur Isărescu: "Noi suntem într-un interval de toleranţă"
Preşedintele BNR este de părere că aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru