Arhiepiscopul Tomisului a transmis un cuvânt de învăţătură credincioşilor care sărbătoresc în aceste zile Sfintele Paşti. „Să ne temem mai mult de moartea sufletului decât de moartea trupească“, spune Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.
Învierea Domnului – cale şi putere a învierii noastre
† Teodosie,
prin Harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Tomisului,
Iubitului nostru cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini, har şi pace de la Hristos Cel înviat, slăvit împreună cu Tatăl şi Duhul Sfânt, iar de la noi, părintească binecuvântare.
Hristos a înviat!
„Unde îţi este, moarte, biruinţa ta?
Unde îţi este, moarte, boldul tău?”
(I Corinteni 15, 55)
Iubiţi credincioşi,
Întru această binecuvântată şi sfântă zi când „toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele dedesubt” suntem chemaţi, deopotrivă ierarhi şi preoţi, monahi şi mireni la înălţarea duhovnicească a simţirilor noastre pentru a contempla şi slăvi minunea Învierii lui Hristos şi, prin ea, trecerea noastră a tuturor din întuneric la lumină şi din moarte la viaţă.
Fundament al credinţei creştine şi al propovăduirii apostolice (I Corinteni 15, 14) Învierea reprezintă nu doar lucrarea tainică prin care Fiul lui Dumnezeu dăruieşte în chip desăvârşit slava dumnezeirii Sale firii omeneşti asumate din pântecele fecioresc al Născătoarei de Dumnezeu, ci şi trecerea noastră, a tuturor, împreună cu El, din moarte la viaţă.
Dacă Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om, El pentru noi S-a întrupat că să ne arate puterea smereniei celei dumnezeieşti; dacă şi-a dat sufletul prin Jertfa de pe Cruce, El pentru noi a murit spre a ne învăţa că omul cel nou nu se naşte până nu moare omul cel vechi al păcatului şi dacă a înviat, El pentru noi a ieşit din mormânt să ne arate starea pe care o vom dobândi cu toţii prin credinţa cea întru El.
Toată lucrar