Ţigările de contrabandă sunt aduse în România, folosind de la căruţe la planoare, prin numeroase metode, spun poliţiştii de frontieră, care au confiscat, în intervalul ianuarie-martie, ţigări de 47,3 milioane lei, valoare de cinci ori mai mare decât cea din perioada similară din 2012.
"Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită, în ultimii ani, la frontierele României, traficanţii mizând pe profitul impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea la negru pe pieţele de desfacere din ţara noastră, precum şi în cele din Occident, unde preţul unui pachet de ţigări este de patru ori mai mare decât în România", precizează Poliţia de Frontieră, într-o analiză obţinută de MEDIAFAX.
Dimensiunile fenomenului în prezent rezultă şi din rezultatele operaţiunilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră.
Astfel, conform documentului citat, din ianuarie şi până la sfârşitul lui martie, la graniţe au fost confiscate 3,7 milioane de pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 47.300.000 de lei, şi au fost destructurate şapte grupuri organizate de traficanţi, din care făceau parte 59 de persoane.
Anul trecut, în aceeaşi perioadă, poliţiştii au confiscat 1,1 milioane de pachete de ţigări, evaluate la 9.400.000 de lei, fiind depistate şase grupări, din care făceau parte 32 de persoane.
Potrivit poliţiştilor de frontieră, majoritatea persoanelor implicate în traficul cu ţigări provin din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Rusia, Siria şi Bulgaria, zonele cele mai active din acest punct de vedere fiind la graniţele cu Ucraina şi Serbia.
Referitor la rutele mărfii de contrabandă, poliţiştii de frontieră au stabilit că, la graniţa de est, predomină ţigările produse în Republica Moldova. Acestea ajung în România prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în maşini special amenajate, fie în cantităţi mici, încadrate plafonului vama