Inginer agronom la Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor din anul 1976, când a absolvit facultatea de profil la Timişoara, Teodor Jurcuţ este de 16 ani şeful instituţiei care studiază în amănunt solurile judeţului.
Cunoscător temeinic al pământului din această parte a ţării, inginerul spune că singura cale spre o agricultură sănătoasă şi eficientă e studierea în detaliu a conţinutului solului, astfel încât îngrăşămintele aplicate să-i completeze carenţele. Altfel spus, îngrăşămintele sunt necesare, dar numai dacă sunt corect alese.
Instituţie cu vechime
- Ce este OSPA şi cum funcţionează această instituţie?
- În 1970 s-au înfiinţat la Direcţiile Agricole de atunci laboratoare de agrochimie, care patru ani mai târziu şi-au schimbat denumirea în Oficii de Studii Pedologice şi Agrochimice. Scopul lor a fost şi a rămas elaborarea studiilor pedologice, agrochimice, pedohidrologice şi geotehnice, stabilirea calităţii solurilor, realizarea de planuri de chimizare, urmărirea aplicării îngrăşămintelor şi a efectelor lor, dar şi prevenirea degradării solurilor. OSPA funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Direcţiei pentru Agricultură şi se finanţează din resurse proprii.
- Câţi angajaţi are OSPA şi în ce constă activitatea lor zilnică?
- Suntem 14 angajaţi, iar activitatea noastră presupune recoltarea probelor de sol pentru elaborarea studiilor solicitate de proprietarii de terenuri. Probele ajung în laboratoarele noastre, iar apoi se interpretează rezultatele şi se fac recomandări.
- De ce sunt necesare studiile pedologice şi agrochimice?
- În primul rând, ne oferă informaţii privind calitatea solurilor şi despre factorii care au efecte negative asupra solurilor: eroziune, poluare, înmlăştinire, sărăturare. În baza acestor informaţii stabilim clasa de calitate a solului şi măsurile car