Românii au intrat în vacanţa de 1 Mai şi de Paşti cu o mare temere: tradiţionala reţetă a micilor riscă să fie interzisă de Comisia Europeană! Nu-mi dau seama dacă în glumă ori în serios, nişte jurnalişti mai dinspre Vest s-au grăbit să anticipeze că o astfel de interdicţie i-ar putea scoate pe români în stradă. Eu zic că a fost vorba de o glumă, dar amintindu-mi de faptul că mai înspre Est s-a ajuns la grevă generală după scumpirea vodcii (după ce scumpirile pâinii şi ale laptelui trecuseră fără probleme), nu puteam să exclud întru totul un astfel de efect. Până la urmă, micii îndeplinesc pentru români aceleaşi funcţii sociale pe care le acoperă vodca pentru ruşi. Pe de o parte, egalizează social – „toată lumea” (mă rog, aproape toată lumea) consumă mici: de la Gigel până la Cătălin Voicu. Pe de altă parte, generează ierarhii sociale – şoferii (acea categorie autohtonă indefinită, care nu sunt nici oameni buni, nici oameni răi; nici bogaţi, nici săraci; nici intelectuali, nici analfabeţi) opresc la micii de la Dealul Negru şi de la Negreni, middle class-ulse aprovizionează de la supermarket şi-i prăjesc la iarbă verde, periferia de la piaţă (asumându-şi riscul ca pe grătar micul să înceapă să latre) şi-i ard în balcon, burghezii wanna be trec pe la Mc Donalds pentru McMici, iar burghezii rafinaţi şi aristocraţia se delectează cu mici de la „Caru cu Bere” în sus.
Aşadar, potenţialul de scandal social al interzicerii reţetei clasice de mici (cea cu bicarbonat de sodiu) nu putea fi, dincolo de glumă, chiar total ignorat. Ei bine, românii pot răsufla uşuraţi: e de bine. Nu, Comisia Europeană nu intenţionează să interzică micii româneşti, ci doar să-i reglementeze. După depunerea unei cereri de autorizare (în care bicarbonatul de sodiu e rebotezat E 500), nu doar că micii nu vor fi interzişi în România, ci vor avea liber la circulaţie în Uniunea Europeană mai