Zilnic, în întreaga lume, 800 de mame și 8.000 de nou-născuți mai mici de o lună pierd lupta cu viața, se arată într-un raport realizat de „Save the Children International”. România se menține pe primul loc la mortalitate europeană în UE. PREMATURI
3 milioane de nou-născuți mai mici de o lună mor anual în lume din cauza unor infecții, complicații la naștere sau ale prematurității, arată studiul "Starea mamelor din întreaga lume" ("State of the World's Mothers"). Toate acestea cauze ar putea fi însă prevenite. Prima zi de viață este crucială în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale acestor bebeluși. Un milion dintre ei nu reușesc să depășească acest interval dificil.
Totuși, rata mondială anuală a mortalității copiilor cu vârsta de până în 5 ani a scăzut cu 40% din anii '90, când se înregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane în zilele noastre.
Și în ceea ce privește mortalitatea mamelor, progresul este semnificativ, rata scăzând cu 50% în același interval de timp - de la 540.000 de decese pe an la 287.000, în prezent. Conform raportului citat, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și Olanda sunt țările în care starea socială a mamelor este cea mai bună din lume, la polul opus situându-se Congo, Somalia, Mali sau Niger.
Naștererile premature, prima cauză de mortalitate în România
Din păcate, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalităţii infantile din tot spațiul european, respectiv 9,4 copii la 1.000 de copii născuţi vii în 2011. Principala cauză o reprezintă naşterile premature (conform datelor Institutului Național de Statistică).
O treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea unor programe suport pentru mame şi copii, precum și prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.