Pacienții care își pierd rețetele sau biletele de trimitere înainte să le valorifice le pot declara nule la casele de asigurări și primesc altele noi. Și doctorii care își pierd parafa pot cere anularea prescripțiilor.
Peste o sută de reţete, bilete de trimitere, parafe, ştampile medicale sau decizii de eliberare a protezelor sau altor dispozitive medicale au fost anulate în ultimii ani , în Bucureşti. Ele se regăsesc pe site-ul Casei de asigurări, la aşa-zisa rubrică de „obiecte pierdute” şi nu trebuie să se confunde cu reţetele falsificate. Autorităţile pot declara nule documente medicale la cererea pacienţilor şi a doctorilor, în caz de furt sau pierderi.
Pacienţii care îşi rătăcesc reţetele sau biletele de trimitere pot merge la doctor să le declare pierdute, iar acesta le cere celor de la casa de asigurări să le anuleze. În caz contrar, pacientul neglijent ar trebui să îşi plătească din buzunar reţeta, întrucât există un plafon la prescrieri pentru fiecare bolnav.
Şi fără laptop, şi fără pacienţi
Şi medicii pot cere anularea prescripţiilor în cazul în care îşi pierd parafa sau ştampila. De-a lungul timpului, au existat şi situaţii extreme. În luna septembrie 2012, medicul Gabriela Huzlău a fost nevoit să ceară anularea tuturor reţetelor prescrise în acea perioadă, după ce laptopul cu baza de date a pacienţilor îi fusese furat. O altă situaţie de acest gen datează din 2009, când medicul de familie Păuna Găman a declarat pierdute două memory-stick-uri ce conţineau baza de date a pacienţilor.
„În acest caz, vechea parafă e scoasă din circulaţie şi înlocuită cu alta. Această rubrică este un fel de mica publicitate. Anunţurile se publică la cererea furnizorilor sau a pacienţilor şi nu e vorba în niciun caz de reţete falsificate”, ne-a declarat Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al CASMB.
La sat, reţetele „expiră” mai târziu
O