Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave, conform surselor de presă.
Domnia sa a declarat: "În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini".
Premierul a precizat că doreşte să folosească exemplele unor ţări ca Franţa care au implementat cu succes strategii pe termen mediu de reducere a numărului de accidente rutiere.
Astăzi, în cadrul discuţiei despre dreptul de proprietate care a urmat conferinţei Formului Constituţional, a discutat despre valorificarea maşinilor furate, afirmând că România ar trebuie să se adapteze la celelalte ţări europene, unde maşinile furate sunt valorificate.
Întrebat pe această temă de jurnalişti, domnia sa a precizat: "Eu am dat nişte exemple referitoare la prevederea constituţională care garanteză dreptul de proprietate. Dar la nivel european există nişte evoluţii de care trebuie să ţinem cont.
În primul rând este cea legată de averile obţinute în urma unor infracţiuni. Avem o problemă legată de lucrările de infrastructură, unde trebuie să avem o procedură mai simplă când e vorba de mari lucrări de infrastructură.
Avem o situaţie practică, de exemplu, acum maşinile furate sau introduse prin contrabandă, ştiţi, că nu le poate valorifica Ministerul de Interne, stau într-un garaj la Minister patru ani, 5 ani cât durează procesul şi practic nu mai au nicio valorae în momentul în care se termină procesul. Toate ţările europene le valorifi